ΑΣΦΑΛΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Ας μιλήσουμε για το Διαδίκτυο : Χρήση και Προστασία’

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 4-11-2014 στο σχολείο μας οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την κ. Δέσποινα Καραμπατζάκη, Υπεύθυνη του ΣΣΝ Τρικάλων και την κ. Φανή Σακκά , Στέλεχος Προγραμμάτων Πρόληψης της ΠΕ Τρικάλων ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από πιθανούς κινδύνους εξάρτησης ή άλλους.

Αρχικά έγινε αναφορά στην τεράστια σημασία που έχει για την σύγχρονη ζωή, αλλά και την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, η χρήση των σύγχρονων μέσων της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του Διαδικτύου. Δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι το Διαδίκτυο είναι κυρίως ένα μέσο που μας παρέχει απίστευτες δυνατότητες επικοινωνίας και αναζήτησης αλλά η μη σωστή χρήση του και ειδικά η υπερβολή μπορεί να επισκιάσει τα όποια οφέλη του. Οι γονείς των εφήβων σήμερα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τα όρια και τους τρόπους χρήσης του Διαδικτύου και, ενώ αντιλαμβάνονται ότι οι νέοι τρόποι επικοινωνίας καλύπτουν την έντονη ανάγκη των εφήβων για αυτονομία και ελευθερία, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τους κινδύνους που ελλοχεύει η απώλεια του ελέγχου .

Στην συνάντηση επισημάνθηκε ότι είναι σημαντικό να κατακτηθεί από τους εφήβους μια ισορροπημένη χρήση των μέσων αυτών και αναφέρθηκαν στα σημάδια εκείνα ή συμπτώματα στη συμπεριφορά τους που θα έπρεπε να κινητοποιήσουν ή και να ανησυχήσουν τους γονείς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι γονείς είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις σκέψεις τους σχετικά με τα φαινόμενα εξάρτησης από το Διαδίκτυο και έτσι έγινε φανερό ότι είναι αρκετά ενημερωμένοι για τους κινδύνους καθώς και για τις συνέπειες που έχει η υπερβολική χρήση του στην καθημερινή ζωή των παιδιών τους.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε δόθηκε έμφαση στους τρόπους αντιμετώπισης δυσλειτουργικών συμπεριφορών στη χρήση του Διαδικτύου και αναδείχθηκε η σημαντική επιρροή που ασκεί ο γονιός ως πρότυπο.

Ωστόσο μέσα από τις παρεμβάσεις γονιών και εκπαιδευτικών έγινε κατανοητό ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν περιορίζεται στα όρια της οικογένειας. Το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο ασκεί τεράστια επιρροή στη διαμόρφωση ανάλογων συμπεριφορών ενώ το σχολείο έχει την δύναμη να επηρεάσει θετικά και να αναδείξει συμπεριφορές που θα προστατεύουν τα παιδιά από παρόμοιους κινδύνους.

Τέλος οι γονείς ενημερώθηκαν για την ύπαρξη ορισμένων χρήσιμων ιστοσελίδων και τηλεφωνικών γραμμών όπου θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε περίπτωση προβλήματος και η συζήτηση έκλεισε με τη διαπίστωση ότι η συνεύρεση, σε κάθε περίπτωση, γονέων εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών φορέων και η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά στην πρόληψη αρνητικών φαινομένων στο σχολικό πλαίσιο.